Dr. Oláh Andor: A rák természetes gyógymódja és megelőzése

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

www.lazikiado.huA szerző orvos, természetgyógyász, a magyar népi orvoslás kutatásával ébredt fel benne a természetes gyógymódok iránti érdeklődés. Az elsők között kezdett Magyarországon Életreform Klubot és természetgyógyászati egyesületet szervezni. Hitvallása szerint az emberpusztító mérgezésnek és önmérgezésnek át kell adnia a helyét a természet- és embervédő kímélő módszernek, a gyűlölet helyét pedig a szeretetnek. Számos megjelent műve közül ebben a kiváló könyvében a rákos megbetegedések gyógymódjaira és megelőzésére helyezi a hangsúlyt, azonban a kiváltó okok nemcsak a daganatos, hanem minden betegségre érvényesek. Az egészségügyi problémákért nagyrészt a civilizált ember önpusztító, természetellenes életmódját teszi felelőssé, ami viszont igen meglepő, a környezeti hatásokhoz képest – 20-30% - sokkal nagyobb 70-80 %-os jelentőséget tulajdonít a nem megfelelő életmódnak, a dohányzástól a stresszes rohanó hétköznapokig. Könyve előszavában egyértelműen kijelenti: az egészségért, a betegségek megelőzéséért minden ember saját maga felelős, ezért a gyógyításnak és megelőzésnek is aktív szereplője kell, hogy legyen.

 

..” a rák multikauzális, több okból eredő civilizációs betegség, gyógyításának és megelőzésének problémája csak új szempontok szerint oldható meg. Az új szempontokat a természetgyógyászat adja a természetes életmód és gyógymódrendszer keretén belül, figyelembe véve, felhasználva a modern orvostudomány legjobb eredményeit, de új értékrendbe illesztve.”

A könyv első része a rákproblémát fürkészi a világban és Magyarországon, érdekes eseteket idéz a régmúltból és elrettentő számokat közöl a közelmúltból. Egy teljes fejezet foglalkozik a szervezet immunválaszával. „Bárhogy keletkezik is a rák, a szervezet immunrendszere hatásosan képes ellenállni. Ezt az immunrendszert gyengítik idült fertőzések, gyulladások, helytelen táplálkozás, lelki (emóciós-érzelmi) vagy fizikai (túlterhelés, hideghatás stb.) stressz, rákellenes kezelés, örökölt ok. Stresszt jelenthet depresszió, csalódás, boldogtalanság, fáradtság, sokk stb.... a hiányállapotok az immunrendszer gyengülésével, rákhajlammal járnak.(főképpen szelén-, magnézium-, króm-, A-, B-, C- E- és D-vitamin és esszenciális zsírsav hiány.)”

A z emberi szervezet hármas védelmi vonallal van ellátva a rákos sejtek ellen.
„Az első az anyagcsere-védelem. A jó enzimrendszer elbontja a rákkeltő anyagokat, mielőtt rákos elfajulást okozhatnak. E védelem lelke, középpontja a máj.
A második védelmi vonal a DNS-javító rendszer. Akkor avatkozik be, amikor a rákkeltők eljutnak a sejtmagig, és károsítják a DNS-t vagy a DNS-hez kapcsolódó kromoszomális fehérjéket.”
A könyv ezután felsorolja az immunitást gátló és serkentő tápanyagokat, így többek között a fehér cukor a fehérvérsejtek cselekvőképességét csökkenti, az alkohol és a koffein szintén csökkenti az immunrendszer válaszát, viszont többek között az élő táplálék, a csírázó magvak „szupertápláléknak” számítanak, amelyek növelik az immunrendszer hatékonyságát.

„..a kulturkoszt denaturált, finomított, koncentrált táplálékainak gyors feloldódási és felszívódási módjában természetellenes folyamatot kell látnunk, mely károsítja az anyagcserét, és ezzel rákos hajlamot idéz elő, illetve növeli azt. A helytelen táplálkozás hatása a gyomor- és vastagbélrákok, közepesen a méh-és emlőrákok, legkevésbé pedig a légzőszervi, hörgő- és tüdőrákok kialakulásában érvényesül.” A könyv részletesen tárgyalja a rákkeltő anyagokat és azok hatásmechanizmusát az emberi szervezetre.

Az „Ételed legyen orvosságod!” című fejezetben tételesen felsorolja a rákellenes diéták legfőbb pontjait, mint például: „csökkentsük a fehérjebevitelt, kerüljük a felfúvódást és székrekedést okozó ételeket,a szénhidráttartalmú ételek előzzék meg a fehérjetartalmúakat, ne fogyasszunk szalonnát és nitrittel, nitráttal konzervált húsokat”. A könyv felsorol sok olyan diétát, amelyet rákos megbetegedések esetén ajánl.

A táplálkozás mellett a lelki állapotnak van nagy befolyása az immunitásra. A túl erős stressz kedvező talajt teremt a rák és a meghűléses betegségek számára. A külső hatások mellett stressznek számít saját negatív lelkiállapotunk is.

Louis Hayt idézi: „A gyógyíthatatlan szó, ami olyan sok ember számára rémítő, számomra azt jelenti, hogy ezt a különleges állapotot nem lehet külső módon gyógyítani, magunkban kell megtalálnunk a kúrát. Ha a rák vagy bármilyen más betegség kiújul, nem hiszem, hogy azért történik, mert az orvosok nem irtották teljesen ki, inkább azt, hogy a beteg nem változott meg lelkileg, és most újrateremti ugyanazt a betegséget, csak a test más részén.” A könyv „Ellazulás, meditáció” fejezete több elismert szakember véleményét és módszerét ismerteti a gondolatok erejéről, a meditáció, relaxáció, autogén tréning és önszuggesztió jelentőségéről az öngyógyítás folyamatában.

Külön fejezet foglalkozik híres gyógyítók terápiáival, amelyek közé éppúgy beletartoznak a különböző művészeti ágak és az alvás, mint a méregtelenítés és a megfelelő étrend. Kiemelten ajánlja a jógát, hiszen a jógagyakorlatoknak az idegműködésre, vérkeringésre, belső elválasztású mirigyekre és anyagcserére való hatásuk mellett közvetlenül befolyásolják tudatunk, lelkivilágunk alakulását. A könyv végén torna- és jógagyakorlatok rajzai is megtalálhatók, valamint szemléletes ábrák a természetes élet- és gyógymódrendszerről és a betegségek okairól.


Lazi Könyvkiadó, 2011, Szeged, www.lazikiado.hu