Örök kedvencem, a banán!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó bplanet/Freedigitalphotos.net

bplanet/Freedigitalphotos.net :: bplanet/Freedigitalphotos.net
Miért nem jó együtt enni vagy inni a banánt, a tejet és a cukrot?

Emlékszem, gyerekkoromban nem szerettem oviba járni. Mert mindig kilógtam a sorból. Na nem azért mert rosszalkodni akartam, csak például tízóraira kizárólag banánt voltam hajlandó enni.

Ez persze nem tetszett az óvónéniknek, így külön asztalhoz ültettek, kvázi kiközösítettek. Azon lehetne elmélkedni, hogy miért tették, azért mert akkoriban kevés volt a banán, vagy mert nem akarták elfogadni a másságot és különcnek bélyegeztek. Úgy sejtem ez is, az is igaz lehetett. A lényeg, hogy imádtam a banánt, és egyáltalán nem voltam hajlandó az oviban alternatívaként felkínált lekváros kenyérrel helyettesíteni. Eltérő étkezési szokásaimmal azonban nemcsak az óvónőket, hanem szüleimet is próbára tettem, több-kevesebb sikerrel – egyszer ők nyertek, egyszer én. Banán kérdésben viszont mellém álltak és beszerezték mindennapi adagomat.

Később, mikor az egészséges táplálkozásra vágyó ösztöneim már sikeresen elfojtásra kerültek a különböző oktatási intézmények által, akkorra már az esti banánturmix lett a sláger. Ebben az összeállításban a banán előnyös tulajdonságain sokat rontott a tej és sokszor még a cukor társítása. Pedig a banán nemcsak nagyon édes és ízletes, hanem vitaminokban, ásványi anyagokban és flavonoidokban gazdag gyümölcs, tartalmazza mind a 8 esszenciális aminosavat, méregteleníti a szervezetet, könnyen emészthető, sőt szerotonintartalma miatt jó hangulatunkhoz is hozzájárul. A tejjel és cukorral viszont erjedéses folyamatokat indít el a szervezetben, ami főleg hosszú távon napi egy esti banánturmix fogyasztásánál nem túl egészséges.
Bár ma már nem eszem cukrot és nem iszom tehéntejet se külön, se együtt, és a gyümölcsöket is magukban fogyasztom el, a tízórai banánomat mindennap megeszem – erről a jó szokásomról nem sikerült leszoktatni az óvodában. És mi lett a turmix sorsa? A feldarabolt banánkarikát fahéjjal és gyömbérrel ízesítem, kicsi vízzel hígítom – összeturmixolom, és bevallom isteni!

főnixmadár

PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds