Hűsítő gyümölcsök

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 



pixmac.hu

pixmac.hu
Gyümölcsöket enni egészséges, mert sok rostot tartalmaznak, ami segíti az emésztést, tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek alapkövei szervezetünk egészségének. Ráadásul a nyári melegben a legtöbb gyümölcs hűsítő hatású, amellett hogy finom, lédús, édes. Sok esetben mégsem fogyasztunk eleget belőlük. Sorozatunk sorba veszi az egyes gyümölcsök jótékony hatását a szervezetre. 

 

 A szomjoltó és karcsúsító dinnye


Erősen hűsít, édes, megszünteti a meleg, így a nyári hőség által okozott problémákat, hat a szívre, a húgyhólyagra és a gyomorra, vízhajtó, nedvesíti a beleket

Fogyókúrázók figyelem! 100 gramm görögdinnyében mindössze 30 kilokalória van. Emellett egészséges szomjoltó, hiszen 90 százaléka víz.  Az izzadáskor távozó ásványi anyagok közül sokat visszajuttat a szervezetbe. A dinnyében van kalcium, magnézium, foszfor és vas, továbbá A-, C-vitamin, valamint értékes gyümölcssavak. Fokozottan vízhajtó hatású, kimossa a fölösleges sót és a fölösleges húgysavat a szervezetből, tisztítja a vesét, hígítja a vért, gyorsítja az emésztést.

A túlzott dinnyeevés azonban problémákat is okozhat, mivel a dinnyének erős epehajtó hatása van, ezért legfeljebb 1/4 görögdinnyét és 1/2 sárgadinnyét együnk, mert hasmenést, valamint gyomor- és bélproblémákat okozhat. A gyenge emésztésű, vérszegény, nagymérvű vagy akaratlan vizeletürítéssel bajlódó emberek számára tilos a fogyasztása.

A görögdinnyemag jótékonyan hat a vesére, általános vízhajtó. Egyik komponense, a cucubocitrin tágítja a hajszálereket, leviszi a magas vérnyomást. A székrekedést is gyógyítja. A megszárított magokból főzhetünk teát, de a friss magokat meg is ehetjük, csak rágjuk meg alaposan.

Az étvágynövelő és emésztést serkentő szilva és ringló

A szilva és a ringló a belek specialistái. Mindkét gyümölcs jót tesz az emésztésnek, segítenek a méreganyagok elszállításában, lázcsillapító hatásúak, serkentik a nyálkahártyát és a gyomorsavtermelést, a bennük lévő gyümölcssavak miatt pedig növelik az étvágyat. Mivel a szilva és a ringló is sószegény, vérkeringési, vese-, máj-, reuma-, és köszvénybetegségek esetén ajánlott a fogyasztásuk. Tartalmaznak karotint, B1 és B2 vitamint, valamint gazdagok vasban, rézben, cinkben, káliumban, nátriumban, foszforban, kálciumban és antociánban. 

Mivel a kissé kemény szilvahéj nehezen emészthető cellulózt tartalmaz, amely erjedést okozhat, ezért a nyers szilvából – főleg ha túlérett – nem tanácsos sokat enni, és főleg nem inni hozzá folyadékot!
A párolt szilva a székrekedés hagyományos gyógyszere, gyógyítja megkeményedett vagy megnagyobbodott májjal járó betegségeket, valamint a kiszáradást. A lila szilva azokban a májállapotokban a leghatásosabb, melyek az érzelmek elfojtásában, fájdalomban és ideges eredetű zavarokban nyilvánulnak meg. A szilva árt a gyenge emésztésű, gyomor-, bélfekélyes és hurutos embereknek. Gazdag oxálsavtartalma miatt kimerítheti a test kalciumkészletét.

  A  vízhajtó őszibarack


Az őszibarack hűsít, nedvesíti a tüdőt és a beleket, jót tesz a száraz köhögésnél és a leviszi a magas vérnyomást. Savanykás tulajdonsága miatt összehúzó hatású, feszesebbé teszi a szöveteket, ezáltal csökkenti a verejtékezést. 
Az arcbőrünk hamvas és üde lesz, ha friss, összezúzott őszibarackból pakolást teszünk rá, hagyjuk hogy rászáradjon, vízzel lemossuk, majd szárazra paskoljuk.


Az őszibarack és a nektarin serkentik a vesefunkciót (víztelenítik az egész testet, ezáltal tehermentesítik a tüdőt, a szívet és a vérkeringést), vértisztítók, erősítik az immunrendszert, főként megfázásnál, tartalmaznak magneziumot, kalciumot, flavont, emésztéssegítő és anyagcsere-szabályozó enzimeket. Mindkettő gazdag A-, B- és C-vitaminban, káliumban, nátriumban, vasban, cinkben, jót tesznek a hajnak és a szemnek.


A pajzsmirigy specialista kajszibarack


A sárgabarack semleges hőhatású, nedvesíti a tüdőt, száraz torokra, asztmára és egyéb folyadékhiányos tüdőállapotra használjuk. Magas réz- és kobalttartalma miatt alkalmas a vérszegénység kezelésére. A kajszibarack segít a bőr- és nyálkahártya-problémákon, a pajzsmirigybetegségeken, a májzavarokon, tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1 és B2 vitamint, nikotinsavat és sok A-vitamint.
A sárgabarack Kínából származik, ahol nagy mennyiségben gyengítő hatásúnak tartják. Terhesség alatt csak mértékletesen, hasmenés esetén pedig nem ajánlott a fogyasztása.

 

(Forrás: Kurt Tepperwein, Nagy Egésszségkönyv, Édesvíz Kiadó, 2008; Paul Pitchford, Gyógyító táplálkozás, Édesvíz Kiadó, 2009, www.edesviz.hu)