Mi a baj a madártejjel?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

forrás: FreeDigitalPhotos.net

forrás: Idea go/FreeDigitalPhotos.net :: forrás: FreeDigitalPhotos.net

Kedvenc édességem volt a madártej. Most már csak múlt időben, amióta tisztában vagyok szervezetem számára nem túl előnyös hatásaival. Régebben azonban odáig voltam az illatáért, a finom édes, mazsolákkal teleszórt tojásos tejért, aminek tetején könnyű felhőként úsztak a tojásfehérjehabok, sűrűn megszórva csoki darabkákkal. Mennyei ízek, és nem is gondoltam, hogy összetevőik milyen folyamatokat indítanak el testemben.


Kezdjük legfőbb alkotóelemével, a tejjel. A Testkontroll alapján a tehéntej vegyi összetétele különbözik az emberi tejétől. A tej lebontásához és megemésztéséhez szükséges enzimek a renin és a laktáz, amelyek a legtöbb ember szervezetében három éves kor után már nincsenek jelen. Mindenfajta tej egyik összetevője a kazein. A tehéntejben háromszázszor annyi kazein van, mint az emberi tejben – amihez a borjúknak szükségük is van nagy és vastag csontjaik kialakításához. Az emberi  gyomorban azonban a kazein kicsapódik, és nehezen emészthető, durva, nagy túrócsomókká áll össze, amely a szarvasmarha négy gyomorból álló emésztőrendszerének még megfelel. Azonban az emberi szervezetben ennek a ragacsos anyagnak egy része hozzátapad a bélfalhoz és megakadályozza a tápanyagok felszívódását a szervezetbe. Ráadásul a tej emésztésének melléktermékei testünkön belül jó sok mérgező hatású savas nyálkát hagynak hátra. A sűrű, tapadós nyálka befedi a nyálkahártyákat, zavarja a légutakat, köhögésre késztet, majd megbetegít. Dr. William A. Ellis szerint összefüggés mutatható ki a tejfogyasztás és olyan betegségek között, mint a szívbaj, az érelmeszesedés, az allergiás túlérzékenység és a migrénes fejfájás. Sok tejtermékben található nyomokban valamilyen antibiotikum maradványa is.

„A kínai orvoslás szerint a (minőségi) tej építi a csí vitalitást - www.fonixmadar.hu/hagyomanyos-kinai-gyogyaszat/115-qi-az-elet-ereje-, a vért, a tejtermékek fogyasztása használ a vékony, gyenge embereknek. Viszont nehéz feldolgoznia a tejet annak, akinek nyálkaproblémái vannak, vagy gyenge az emésztése. A pasztörizált, homogénezett, vegyi anyagokkal zsúfolt tejet még a jó emésztésű emberek szervezete sem tudja kellőképpen feldolgozni.

A tejnek rossz híre van több mai, nyugati egészségügyi szakértő szerint, hiszen az emberek többségében máris túl sok nyálka gyülemlett fel, és súlytöbbletük van a mértéktelen hús-, cukor-, zsír- és tejtermék fogyasztásának következtében. Továbbá, mivel a nyugatiak egész életükben ezeken a nyálkatermelő ételeken élnek, sokuknak máris rossza az emésztése, aminek következtében allergiássá váltak a tejtermékekre.”

Ha valaki ragaszkodik a tejfogyasztáshoz, akkor legalább magában, nyersen és frissen igya, mellőzze a zsírszegény tejterméket, a pasztőrözött tejet forralja fel, majd hűtse le, vagy válassza a nyers kecsketejet, amely könnyebben emészthető, és gyógyszerek helyett a szabadban legelésző kecske által megevett gyógyfüveket tartalmazza. Minden hétévesnél idősebb embernek hasznosabbak a savanyított és erjesztett tejtermékek, mint a joghurt, a kefír, a túró, az író és az aludtej.

Más ételekkel – így a madártej részeként is - mindenképpen kerülendő a tej fogyasztása, hiszen a nem megfelelő ételtársítás a cukorral – szénhidrát és fehérje – nem tud rendesen megemésztődni és erjedésnek indul a gyomorban! A tehéntej egészséges alternatíváját jelentik a gabona tejek, a rizstej és zabtej, vagy a mandula- és kókusztej, amelyek önmagukban is élvezetes italok. Érdemes kipróbálni!

A madártejben a tojás tovább rontja egészségtudatosságunkat: az egyik legsavasítóbb ételként emeli a koleszterinszintet és milliónyi kórokozó mikroorganizmust tartalmaz. Emellett „ragacsos nyálkát képez a testben, amely eltömítheti az epehólyagot, lassítja a máj működését és az egész testben lerakódik. Mivel  az ételek közül a tojás allergizál a legerősebben, egyesek könnyen, mások nehezebben emésztik meg.”(Gyógyító táplálkozás) És persze azt sem felejtsük el, hogy az iparilag nevelt tyúkok gyógyszereket is kapnak, ami a tojással a mi szervezetünkbe is bekerül.  Azonban ha valaki nem tud és nem is akar lemondani a tojásevésről, akkor legalább ne nagyüzemileg nevelt tyúk tojását válassza, hanem részesítse előnyben a kertben kapirgáló szárnyas barna héjú „biotojását”, ami a legtöbb piacon és vidéken beszerezhető.


A tojás egyes esetekben helyettesíthető kukorica- vagy burgonyakeményítővel, illetve pótolható lenmaggal. Ez utóbbinál a lenmagokat vízbe kell áztatni, majd összeturmixolni. Egy tojást körülbelül egy evőkanál lenmag és három evőkanál víz keverékéből készült massza helyettesíthet. (www.etelallergia.hu) Persze ezek nem pótolják a tojássárgájának a színét, egyes süteményeknél azonban beválhatnak.
 
 

(Forrás: Harvey és Marilyn Diamond: Testkontroll 2., Kiadó: Agykontroll Kft. 2000, www.agykontroll.hu,

Paul Pitchford:Gyógyító táplálkozás, Kiadó: Édesvíz, 2009, www.edesviz.hu)

főnixmadár

 PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds