Az Öt Elem: a természet körforgása

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

"Mind a yin és a yang, mind a qi annak az Öt Elemnek nevezett nagyobb összefüggésen belül fejti ki hatását, amelyen a természet és az életciklus dinamikus összefoglalását értjük.

Az Öt Elem – kínaiul Wu Xing – elmélete összefüggő keretet szolgáltat a qi áramlásának és a yin és yang egyensúlyának megértéséhez. Ez köti össze egymással az évszakokat, a természet megnyilvánulásait, sőt a testrészeket és a test belső folyamatait is. A hagyományos kínai orvoslás mestere az Öt Elem rendszerének figyelembevételével írja elő a tünetek enyhítésének és a betegség gyógyításának módszereit, s alkalmaz bizonyos ételeket, gyógynövényeket és akupunktúrás pontokat a yin/yang és a qi egyensúlyának helyreállítására.

 

Az Öt Elem a következő: fa, tűz, föld, fém, víz. Az Öt Elem, mint a yin és a yang megnyilvánulásai, a természet alapvető erőit jelentik, amelyek folytonos átalakulása és egymásra hatása teszi lehetővé az élet minden fajtáját. Amiként az anyagot yin és yang alkotja, úgy minden dolog valamilyen arányban egyaránt magában foglalja az öt elem mindegyikét.

 

Az Öt Elemet a legjobban úgy érthetjük meg, mint egy olyan kreatív ciklust, amelynek minden egyes fázisa táplálja a következőt, s elősegíti annak működését. Minden változás, akár a világegyetemben, akár az emberi testben, öt különböző fázisban történik. A fázisok mindegyike az év egy bizonyos szakaszához, a természet egy eleméhez, s egy testrész-párhoz kapcsolódik. Az alábbi táblázat gyors áttekintést nyújt ezekről a képzettársításokról:
 

                     Fa                   Tűz                    Föld                             Fém                    Víz

Évszak         tavasz             nyár                 késő nyár                  ősz                      tél
Égtáj            kelet                dél                   közép                          nyugat                észak
Klíma           szél                 meleg              nedvesség                  szárazság          hideg
Szín              kék/zöld         vörös              sárga                          fehér                   kék/fekete
Íz                  savanyú         keserű             édes                            csípős                sós
Yin szerv     máj                 szív                  lép/hasnyálmirigy   tüdő                   vese
Yang szerv  epehólyag      vékonybél      gyomor                       vastagbél          húgyhólyag
Érzelem      düh                 öröm               töprengés                   szomorúság      félelem

A tűz eleme a nyárhoz társul, a testrészek közül pedig a szívhez és a vékonybélhez. A hagyományos kínai orvoslás a szívet a szervek királynőjének nevezi, s yin természetűnek tartja. A Sárga Császár Könyve az Orvoslásról azt mondja: „A szív minden szerv és belső rész ura, a szellem háza, az érzelmek parancsolója.” Élettanilag a szív irányítja a vérkeringést, s ilyenformán ez látja el vérrel valamennyi egyéb szervet. Hatással van az érzelmekre és a gondolatokra is. A vékonybél yang természetű. A Befogadás Szolgájának nevezik, minthogy részben megemésztett táplálékot vesz át a gyomortól és a léptől, hogy tovább finomítsa azt. Befolyással van az agyalapi mirigy működésére is, amelynek kiválasztása szabályozza a növekedést, az anyagcserét és más belső elválasztású funkciókat.

A föld eleme a késő nyárhoz kapcsolódik, ehhez az átmeneti időszakhoz a hevesen perzselő nyár és a lassan hanyatló ősz között. A yang gyomor és a yin lép és hasnyálmirigy, amely utóbbi kettő a hagyományos kínai orvoslás szerint egyetlen funkciós csoportot alkot, föld jellegű szervek. A Malom Szolgájának nevezett gyomor az egész testet ellátja az étel megemésztése során létrehozott energiával. A lép és hasnyálmirigy, amely a Magtár Szolgája nevet viseli, a gyomornak és a vékonybélnek juttat az emésztéshez szükséges enzimekből, miközben szabályozza a szervezetben keringő vér mennyiségét, s a folyadékok egyensúlyát az egész testben.

A fém eleme, amely az őszhöz társul, a yin szervek közül a tüdőhöz, a yang szervek közül pedig a vastagbélhez kapcsolódik. A tüdő a lélegzést és az energia áramlását szabályozza, s a szívvel szorosan együttműködve a tápláléknak az egész testben való szétosztását szolgálja. A vastagbél, a Szállítás Szolgája az emésztési folyamat utolsó szakaszát irányítja, amelynek során a szervezetből eltávozó anyagok végső kiválasztásra kerülnek. A vastagbél e funkciója révén járul hozzá a szervezet megfelelő folyadék-egyensúlyához és tisztaságához.

A víz eleme, mint neve is utal rá, yin szervként a veséhez, yang szervként a húgyhólyaghoz, az évszakok közül pedig a télhez társul. A Hatalom Szolgájának nevezett vese a test legfontosabb energiatárolója. Amellett, hogy kiszűri a megemészthetetlen anyagokat a vérből, s kiválasztásra továbbítja azokat a húgyhólyagnak, a vese felelős a szexualitás és a szaporodás funkcióiért, s ilyenformán a test legfontosabb szexuális központját is jelenti. A húgyhólyag, a Tárolás Szolgája a vizelettel eltávozó anyagok tárolója és kiválasztja, s egyszersmind fontos láncszemet képvisel a vegetatív idegrendszer felé, amely olyan viszonylag automatikus funkciókat irányít, mint a ki- és belélegzés.

A fa eleme a tavaszhoz kapcsolódik, a szervek közül pedig a yin természetű májhoz, a Tábornokhoz, illetve a yang természetű epehólyaghoz. A kínai orvosok a betegség okainak megállapítását gyakran a máj vizsgálatával kezdik, amely a vér méregtelenítésének, táplálásának, feltöltésének és tárolásának legfőbb szerve. A máj látja el, a benne raktározott cukor révén, a vért energiával, s ez építi fel az ételből nyert aminosavakkal a testszövegek növekedéséhez és regenerálódásához szükséges fehérjéket. Minthogy a máj szoros kapcsolatban áll az izomtevékenységgel és az izomzat tónusát szabályozó külső idegrendszerrel, a máj kiegyensúlyozatlansága idegességet, feszültséget és dühöt eredményezhet. Az epehólyag a nyirokrendszerrel együttműködve a méreganyagokat távolítja el az izmokból, így csökkentve az izomfájást és a fáradtságot.

Az Öt Elemről szólva nem csupán azt kell tudnunk, melyik milyen tulajdonságokhoz társul, hanem azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, miként viszonyul az egyik elem a másikhoz. Az öt elem mindegyike ugyanis egyazon változás egy-egy állomását jelképezi, ahol minden egyes állomás a következőt táplálja a qi folyamatos továbbadása révén. Így például a tűz (nyár) eleme a szívet és a vékonybelet látja el qivel, amelyet aztán továbbad a föld (késő nyár) elemének, hogy az a gyomrot és a lépet táplálja vele. A föld eleme a fémet (ősz) táplálja, ez a vizet (tél), s a víz pedig a fát (tavasz). A qinek ezt a minden testrészen végigvonuló útját nevezzük Sheng ciklusnak.
Ugyanakkor a teljes egyensúlyhoz szükség van kölcsönös belső korlátozásokra is. A tűz ellenőrzi a fémet, azaz a szív és a vékonybél korlátozza az energia áramlását a tüdőben és a vastagbélben. A föld a vizet ellenőrzi, azaz a gyomor és a lép-hasnyálmirigy-csoport korlátozza az energia áramlását a vesékben és a húgyhólyagban. A víz ellenőrzi a tüzet, azaz a vese és a húgyhólyag a szívnek és a vékonybélnek juttat energiát. A fa ellenőrzi a földet, azaz a máj és az epehólyag szabályozza a gyomron és a lép-hasnyálmirigy-csoporton keresztül áramló energiát. A kölcsönös függőségnek és egyensúlynak ezt a rendszerét nevezzük Ke ciklusnak.

Mint látjuk, miközben egyfelől minden egyes szervnek megvan a maga sajátos struktúrája, elhelyezkedése és feladata, csupán valamennyiük teljes egyensúlya és harmóniája esetén mondhatjuk a testet egészségesnek. Ha valami megzavarja a yin és yang egyensúlyát, vagy felborítja a qi áramlását, az Öt Elem finom egyensúlya is megtörik."

(Forrás: Dr. Chen Zhen, A gyógyító kínai konyha, www.drchenpatika.com)

PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds