Menzesz zavarok kezelése

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 


www.homeopatia.infoA női lélek szépsége és a – férfiak szerinti – bonyolultsága mellett a cikluszavarok kezelése is szép és időnként bonyolult feladat.
A menstruáció előtti napokban fellépő tüneteket érdemes hyperösztrogén, azaz erős ösztrogén hatású és hypoösztrogén, vagyis alacsonyabb ösztrogén hatású  csoportra bontani. A hyperösztrogén tünetekre jellemző, hogy a menzesz előtti napokon, akár már az ovulációtól kezdődően mellfeszülés, alhasi fájdalom, feszülés és ingerlékenység jelentkezhet, míg a hypoösztrogén eseteknél  szomorú, kedvetlen hangulat és deréktáji-keresztcsonti enyhe fájdalmak léphetnek fel.

A PMS (premenstruális szindróma) tüneteinek kezelésére jól bevált szer a Folliculinum, ha hyperösztrogén panaszokat mutat a beteg, akkor magasabb, azaz 15 CH potenciában javasolt szedni, ha hypoösztrogén jellemzői vannak a páciensnek, akkor alacsony potenciában, azaz  5 CH-ban javasolt szedni a szert, a ciklushoz igazítva. Átlagos, kb. 28 napos ciklus esetén a Folliculinum szedése havi kétszer javasolt, a ciklus 7. és 21. napján.

A 40 -50 éves kor körüli nők igen gyakran panaszkodnak menstruáció körüli panaszokról, különösen 45 éves kor után. Itt a hormonális ingadozások miatt jelentkezhetnek különböző tünetek, ilyenek az idegesség, hőhullám, verejtékezés, feledékenység, ingerültség.
Az ösztrogén szint hol magas, hol alacsony, hullámzóan változik, a progeszteron szint gyakrabban fokozatosan csökken. Ennek megfelelően a Folliculinum 15 CH-ból javasolt a ciklus elején, pl. a 7. napon bevenni, a ciklus második felében a Luteinum 5 CH 3-5 napon tartó szedésével lehet jól stimulálni a csökkenő progeszteron szintet. Természetesen mindig egyénileg érdemes figyelembe venni a nő ciklusát, hosszát, a menzesz jellegét, erősségét, esetleges fájdalmakat.
* Rövid ciklusnak nevezzük, ha a vérzés 25 napra, vagy ennél korábban jelentkezik, általában luteális elégtelenség, vagy korai ovuláció miatt alakul ki. Ha a menstruáció ilyenkor bőséges, krónikus anaemia alakulhat ki.  Itt érdemes a Luteinum 5 CH-t szedni az ovulációtól kezdve (sokszor hamarabb alakul ki, mint a 14. nap, általában ilyenkor a 10-12. nap körül van) a menzeszig.

* Menstruációk közti vérzés  az ovuláció idején nem feltétlenül kóros, de ki kell vizsgálni.
Jól lehet kezelni a Folliculinum 5 CH bevételével a ciklus 7. napján, valamint a Bovista 9 CH golyócska  szedésével, a közti vérzéses napokon.

* A menorrhagiák / a menzesz bőséges, és elhúzódó /, és a metrorrhagiák  / vérzések, szabályos ciklusok nélkül / joggal nyugtalanítják  a nőket és ki kell vizsgálni ezeket az eseteket.  Egy részükben hormonális eltérések okozzák a működésbeli eltéréseket, az esetek másik részében organikus eltérések váltják ki a panaszokat, ezeket meg kell szüntetni, ilyen például:  fibrómák, polipok, adenomyomák, az endometrium  hiperpláziája, vagy tumoros folyamat.  Kiegészítő vizsgálatok szükségesek, hogy a lézió pontos helyét, méretét, szövettanát tisztázni lehessen / ultrahang, hysteroscopia, biopsia, stb. / és ezek alapján kell eldönteni, hogy gyógyszeres kezelés, vagy műtéti beavatkozás szükséges-e.

* Átmeneti amenorrheák egy, vagy több hónapig kimaradó menstruációk 45 éves kor után gyakoribbá válnak, illetve erős érzelmi hatásra, stresszre is kialakulhatnak.
Ilyen esetekben jól lehet kezelni homeopátiával a problémát, a homeopátiás hormon hígításokkal stimulálni lehet a petefészek működését, és a lelki történés feldolgozására jól használható szerek vannak, leggyakrabban pl. az Ignatia, Na-chloratum, Arsenicum album, Aconitum.
A szabályos időre jelentkező, illetve hosszabb ciklusok /elnyújtott ciklusok / váltakozása a menopausa jelei közé tartoznak. De mindig gondolni kell késői terhesség lehetőségére is!
Végül a másodlagos dysmenorrhoeák okai a következők lehetnek:

* krónikus gynecológiai infectio

* endometriosis, mely gyakran a menzesz 2., vagy 3. napján igen erős fájdalmakkal jár.
Mind a nőgyógyászati fertőzéseket, mind a PCO és az endometriosist igen hatékonyan lehet kezelni homeopátiával, személyre szabottan.

Érdemes homeopátiás orvoshoz fordulni, aki részletes kikérdezés, vizsgálat, és a leletek tükrében individuálisan felállítja a megfelelő homeopátiás receptet.
Dr. Zarándi Ildikó

(Forrás: www.homeopatia.info.hu)

PARTNEREK

Közelgő események

No current events.

Kövesd a főnixmadarat!

SFbBox by afl odds